Jan 18, 2020   1:06 a.m. Bohdana
Academic information system

Persons at STU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

Ing. Lukáš Žemlička, PhD.
Identification number: 22461
University e-mail: lukas.zemlicka [at] stuba.sk
 
Odborný asistent CSc.,PhD. - Department of Nutrition and Food Quality Assessment (IFSN FCFT)

Contacts     Graduate     Lesson     Final thesis     
Projects     Publications     Supervised theses     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Diploma thesis
Thesis title:Isolation and Characterization of Components of Bee Products
Written by (author): Ing. Sára Schulczová
Department: Department of Nutrition and Food Quality Assessment (IFSN FCFT)
Thesis supervisor: Ing. Lukáš Žemlička, PhD.
Opponent:Ing. Lucia Minarovičová, PhD.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Slovak

Slovak        English

Title of the thesis:Izolácia a charakterizácia zložiek včelích produktov
Summary:Včela medonosná (Apis mellifera L.) patrí medzi najznámejší, vzácny a ekonomicky najužitočnejší hmyz. Svojou opeľovacou činnosťou prispievajú včely k udržiavaniu biologickej rovnováhy v prírode. Napomáhajú prosperovať rôznym živočíšnym a rastlinným druhom, vrátane ľudí a takisto poskytujú aj včelie produkty, ktoré ľudia využívali už od nepamäti a pri dnešnom čoraz uponáhlanejšom životnom štýle sú obzvlášť vhodným doplnkom potravy, vďaka ich pozitívnym účinkom. Popri mede, ktorý je najrozšírenejším včelím produktom, produkujú včely aj peľ, propolis, materskú kašičku, včelí jed a vosk. V posledných rokoch dochádza k značnej aplikácii včelích produktov v tradičnej i modernej medicíne a preto je v súčasnosti mnoho štúdii zameraných na skúmanie priaznivých zdravotných účinkov a farmakologických vlastností. To vedie k rastúcemu vývoju nutraceutík a funkčných potravín s využitím týchto včelích produktov. Pojem funkčné potraviny sa vzťahuje na potraviny, ktoré majú schopnosť priaznivo podporovať zdravie. Táto práca sa zameriava na potenciálne zdravotné prínosy včelích produktov a sústreďuje sa najmä na propolis. Propolis využívajú včely ako sanačný tesniaci materiál v úli, najmä na vypĺňanie menších dier a trhliniek, ktoré v úli vznikli. Hlavnú úlohu má aj v boji proti mikroorganizmom. Včely ním obaľujú väčších mŕtvych votrelcov, ktorí zostali v úli a včely nie sú schopné ich dostať von. Takýmto zabalzamovaním si zabezpečia mikrobiologickú bezpečnosť úľa. Hodnotné terapeutické vlastnosti propolisu boli uznávané ľuďmi už dlhé tisícročia. Historické záznamy naznačujú, že použitie propolisu siaha až k starovekým Egypťanom, Rimanom a Grékom a je doteraz po celom svete používaný ako obľúbený ´´domáci liek´´, ale aj ako súčasť prídavných potravinárskych látok, kozmetiky a iných voľnopredajných prípravkov. Propolis je biologicky aktívny vďaka svojmu zloženiu, ktoré závisí najmä od umiestnenia úľa a dostupných rastliných zdrojov. Štúdie venujúce sa propolisu sa zameriavajú hlavne na pochopenie jeho chemickej rozmanitosti. Aj my sme sa preto pokúsili prispieť k jeho analýze.
Key words:propolis, analýza, včela medonosná

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Display the assignment form

Parts of thesis with postponed release:

Final thesis (final thesis appendices) unlimited
Reviews for final thesis unlimited