Apr 2, 2020   11:10 a.m. Zita
Academic information system

Persons at STU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

Ing. Lucia Minarovičová, PhD.
Identification number: 38284
University e-mail: lucia.minarovicova [at] stuba.sk
 
Odborná asistentka CSc.,PhD. - Department of Food Technology (IFSN FCFT)
Tajomníčka na katedre - Department of Food Technology (IFSN FCFT)

Contacts     Graduate     Publications     Supervised theses     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Diploma thesis
Thesis title:Application of Wild Garlic in Pasta Production
Written by (author): Ing. Kristína Psotová
Department: Institute of Food Science and Nutrition (FCFT)
Thesis supervisor: Ing. Lucia Minarovičová, PhD.
Opponent:Ing. Martina Koňuchová, PhD.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Slovak

Slovak        English

Title of the thesis:Využitie medvedieho cesnaku pri výrobe cestovín
Summary:Táto práca je venovaná medvediemu cesnaku a jeho využitiu v príprave cestovín. Základné suroviny použité v tejto práci (semolina a medvedí cesnak) sa hodnotili z hľadiska chemického zloženia a funkčných vlastností. Vo všeobecnosti platí, že vo funkčných vlastnostiach sa suroviny veľmi nelíšili, avšak ich chemické zloženie bolo značne odlišné. Následne sa v získanom ceste sledovali reologické vlastnosti pomocou prístroja Mixolab, ako napr. stabilita a doba vývinu cesta. Napokon sa vyrobili cestoviny s 2,5, 5,0 a 7,5 %-ným prídavkom prášku z medvedieho cesnaku, ktoré boli hodnotené pomocou chemických parametrov (obsah tuku, bielkovín, celkovej vlákniny, škrobu, popola a vlhkosti), kvalitatívnych parametrov (optimálny čas varenia, napučiavaci index, zvýšenie objemu, straty varením a pod.), mechanických vlastností (pevnosť, tvrdosť a lepivosť), farby a senzorických parametrov. Celkové výsledky tejto práce naznačujú, že 2,5 až 5,0 %-ný prídavok medvedieho cesnaku do cestovín by mohol mať veľký potenciál pre komerčnú prijateľnosť takýchto cestovín medzi funkčné potraviny.
Key words:medvedí cesnak, semolina, cestoviny

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Display the assignment form

Parts of thesis with postponed release:

Final thesis (final thesis appendices) unlimited
Reviews for final thesis unlimited