17. 7. 2019  16:22 Bohuslav, pamätný deň - Výročie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky
Akademický informačný systém

Ľudia na STU


Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

prof. Ing. Milan Polakovič, CSc.
Identifikačné číslo: 3882
Univerzitný e-mail: milan.polakovic [at] stuba.sk
 
Profesor DrSc. - Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva (FCHPT)
Prodekan - Fakulta chemickej a potravinárskej technológie

Kontakty     Výučba     Projekty     Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Návrh výroby celobiózy
Autor: Ing. Ivana Zembjaková
Pracovisko: Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva (FCHPT)
Vedúci práce: prof. Ing. Milan Polakovič, CSc.
Oponent:Ing. Tomáš Kurák
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Návrh výroby celobiózy
Abstrakt:Celobióza je disacharid, ktorý sa získava enzymatickou hydrolýzou celulózy. Využíva sa v potravinárskom priemysle, pozitívne vplýva na črevnú flóru pre jej prebiotický účinok. Jej roztok sa tiež používa na kŕmenie zvierat. Vo farmaceutickom priemysle je zložkou liečiv proti zápalovým ochoreniam čriev. Predmetom tejto bakalárskej práce je návrh výroby celobiózy s kapacitou 10 ton za rok. Kvôli zvýšeniu produkcie sa používa metóda viacstupňového odstránenia filtrátu vákuovou filtráciou s následným rozsuspendovaním retentátu. Výhodou tohto procesu je využitie zvyškového enzýmu bez jeho ďalšieho pridávania. Ďalšou fázou tohto projektu je návrh odstránenia vedľajšieho produktu glukózy. Využíva sa kultivácia kvasinkami Saccharomyces cerevisiae vo fermentore, ktoré sa následne odstraňujú mikrofiltráciou. Vodný roztok celobiózy sa ďalej zahusťuje vo vákuovej odparke a následne ochladzuje a vznikajúce kryštály sa odseparujú filtráciou. Výsledným produktom sú vlhké kryštály celobiózy s obsahom 1% nečistôt.
Kľúčové slová:celobióza, enzymatická hydrolýza, viacstupňový proces, separácia, fermentácia

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene