24. 10. 2020  17:09 Kvetoslava
Akademický informačný systém

Ľudia na STU


Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

prof. Ing. Milan Čertík, PhD.
Identifikačné číslo: 3922
Univerzitný e-mail: milan.certik [at] stuba.sk
 
Profesor CSc.,PhD. - Ústav biotechnológie (FCHPT)

Kontakty
     
Výučba
     
Projekty     
     
     
Vedené práce
     
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Diplomová práca
Názov práce:Biotechnologické zhodnotenie odpadových olejov hubou Mortierella alpina.
Autor:
Ing. Katarína Michňová
Pracovisko:
Vedúci práce: prof. Ing. Milan Čertík, PhD.
Oponent:doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD.
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:
slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:
Biotechnologické zhodnotenie odpadových olejov hubou Mortierella alpina.
Abstrakt:Predkladaná diplomová práca sa zaoberá možnosťou biotechnologického spracovania odpadových substrátov akými sú kafilérne tuky alebo použité odpadové oleje. Mortierella alpina je tukotvorná vláknitá huba schopná dobre rásť na rôznych lipofilných substrátoch a zároveň produkovať biologicky aktívne polynenasýtené mastné kyseliny a to najmä kyselinu arachidónovú. Ako najvhodnejší kmeň na produkciu ARA v prítomnosti čistého jedlého oleja druhu Mortiella alpina bol spomedzi rôznych kmeňov v tejto práci vybratý kmeň M. alpina CCF 2861, ktorý vykazoval okrem vysokej schopnosti utilizácie extracelulárneho oleja aj vysokú schopnosť jeho modifikácie na svoje vlastné mastné kyseliny. Použitie odpadového oleja a kafilérneho tuku ako zdrojov uhlíka v médiu viedlo k urýchleniu rastu tohto kmeňa, avšak zároven spomalilo biosyntézu kyseliny arachidónovej. Povrchovo aktívna látka (Tween) pôsobila pozitívne na schopnosť vláknitej huby M. alpina utilizovať a modifikovať použitý olej. Prídavok fosforečnanových iónov zlepšil utilizáciu glukózy z média a tvorbu kyseliny arachidónovej priaznivým ovplyvnením percentuálneho profilu mastných kyselín. Zloženie ideálneho média na produkciu kyseliny ARA sa javí nasledovne: 10 g/L glukózy, 5 g/L kvasničného extraktu, 3% použitého oleja, 0,3% Tweenu80 a 0,25% hydrogenfosforečnanu draselného. Táto záverečná práca vznikla s podporou projektov: grant VEGA 1/0574/15, a projektom Lipofungi No. 2689305 (Research Council of Norway).
Kľúčové slová:
Mortierella alpina, polynenasýtené mastné kyseliny, kyselina arachidónová

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene