Jan 20, 2020   4:23 p.m. Dalibor
Academic information system

Persons at STU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

doc. Ing. Martin Šimkovič, PhD.
Identification number: 3961
University e-mail: martin.simkovic [at] stuba.sk
 
Docent CSc.,PhD. - Institute of Biochemistry and Microbiology (FCFT)

Contacts     Lesson     Final thesis     Projects     
Publications     Bodies     Supervised theses     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Diploma thesis
Thesis title:The Role of Secreted Proteases in the Physiology of Trichoderma atroviride
Written by (author): Ing. Alžbeta Cibulová
Department: Department of Biochemistry and Microbiology (IBM FCFT)
Thesis supervisor: doc. Ing. Martin Šimkovič, PhD.
Opponent:Ing. Peter Vargovič, PhD.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Slovak

Slovak        English

Title of the thesis:Úloha sekretovaných proteáz vo fyziológii Trichoderma atroviride.
Summary:Čoraz väčší dopyt po enzýmoch nás núti hľadať ich nové zdroje, pričom sľubným kandidátom sú práve mikrobiálne proteázy. Najväčšou výhodou oproti ostatným typom sú vysoké výťažky, rýchla produkcia a ich odolnosť. Vhodným kandidátom sú vláknité huby z rodu Trichoderma, ktoré sú známe svojou bohatou produkciou širokej škály hydrolytických enzýmov, ktoré majú uplatnenie v poľnohospodárstve a priemysle. Použitie proteáz v potravinárskom priemysle je zaužívané už oddávna v procesoch ako je výroba syra, pečenie, tenderizácia mäsa a príprava sójových hydrolyzátov. Produkcia veľkého množstva hydrolytických enzýmov umožňuje tejto hube utilizovať rôzne typy substrátov. Preto sme sa rozhodli vybrať si bežne sa vyskytujúce zložky domáceho biologického odpadu ako sú šupky z banánu, jablka, zemiakov, tekvice, citróna, pomaranča, zázvoru, pomela, červeného pomaranča, mrkvy, petržlenu a pre porovnanie aj drevársky odpad (hobliny). Z nameraných výsledkov vyplýva, že huba je schopná tieto substráty úspešne utilizovať aj bez prídavku ďalších živín a pri tomto procese dochádza k sekrécii veľkého množstva hydrolytických enzýmov ako sú proteázy, celulázy, xylanázy a chitinázy. Produkované proteolytické enzýmy mali väčšinou vysokomolekulový charakter s veľkosťou od 100 do 205 kDa. Charakterizácia biologickej funkcie týchto proteáz indikuje, že sú zahrnuté v procesoch akými sú u T. atroviride napríklad mykoparazitizmus a konidiácia indukovaná svetlom.
Key words:hydrolázy, mykoparazitizmus, proteázy

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Display the assignment form

Parts of thesis with postponed release:

Final thesis (final thesis appendices) unlimited
Reviews for final thesis unlimited