Jun 2, 2020   8:21 a.m. Xénia
Academic information system

Persons at STU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

Ing. Ladislav Staruch, PhD.
Identification number: 4142
 
Odborný asistent CSc.,PhD. - Department of Food Technology (IFSN FCFT)

          Projects
     
     
     
Supervised theses
     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis:
Diploma thesis
Thesis title:
Monitoring of Gluten Content in Meat Products
Written by (author):
Ing. Marína Juhosová
Department: Department of Food Science and Technology (IBT FCFT)
Thesis supervisor:
Opponent:
Ing. Zuzana Sirotná
Final thesis progress:
Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:
Slovak

Slovak        English

Title of the thesis:
Sledovanie obsahu lepku v mäsových výrobkoch
Summary:
Abstrakt Celiakia je zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na pšeničnú bielkovinu lepok -- glutén, ktorý sa nachádza napr. v múke, pšenici, raži a jačmeni, atd. V neliečenej forme môže byť svojimi komplikáciami aj život ohrozujúcim ochorením. Pacienti postihnutí touto chorobou musia dodržiavať celoživotnú bezlepkovú diétu. Cieľom diplomovej práce bolo zisťovanie hladiny gluténu v mäsových výrobkoch. Oslovili sme troch významných výrobcov mäsových výrobkov a požiadali o spoluprácu pri sledovaní obsahu gluténu v mäsových výrobkoch. Okrem poskytnutých vzoriek mäsových výrobkov sme požiadali aj o zaslanie koreninových zmesí, keďže veľa kontaminácii pochádza väčšinou z nich. Obsah lepku sme stanovovali pomocou ELISA testov z firmy Profood -- JEMO TRADING spol. s r.o. Vyhodnotenie sme realizovali na Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Bratislave. Väčšina vzoriek vyšla negatívne a v niektorých bol obsah gluténu nedetekovateľný. Dá sa konštatovať, že vzorky, ktoré sme skúmali a boli označené "vhodné pre celiatikov" sú pre konzumentov s celiakiou bezpečné. KĽÚČOVÉ SLOVÁ: Celiakia, glutén, mäsové výrobky, ELISA test
Key words:
Celiakia, Glutén, Mäsové výrobky, ELISA test

Current level of public release
 
Bylo zvoleno non-release of final thesis - záverečná práca bola vytvorená na základe zmluvy s iným komerčným subjektom.


Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Parts of thesis with postponed release:

Final thesis (final thesis appendices) unlimited
Reviews for final thesis unlimited