2. 6. 2020  8:35 Xénia
Akademický informačný systém

Ľudia na STU


Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Ladislav Staruch, PhD.
Identifikačné číslo: 4142
Univerzitný e-mail: ladislav.staruch [at] stuba.sk
 
Odborný asistent CSc.,PhD. - Oddelenie potravinárskej technológie (ÚPV FCHPT)

          
     
Publikácie
     
Orgány     Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:
Sledovanie obsahu lepku v mäsových výrobkoch
Autor: Ing. Marína Juhosová
Pracovisko: Oddelenie potravinárskej technológie (ÚBT FCHPT)
Vedúci práce:
Oponent:Ing. Zuzana Sirotná
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

Názov práce: Sledovanie obsahu lepku v mäsových výrobkoch
Abstrakt:
Abstrakt Celiakia je zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na pšeničnú bielkovinu lepok -- glutén, ktorý sa nachádza napr. v múke, pšenici, raži a jačmeni, atd. V neliečenej forme môže byť svojimi komplikáciami aj život ohrozujúcim ochorením. Pacienti postihnutí touto chorobou musia dodržiavať celoživotnú bezlepkovú diétu. Cieľom diplomovej práce bolo zisťovanie hladiny gluténu v mäsových výrobkoch. Oslovili sme troch významných výrobcov mäsových výrobkov a požiadali o spoluprácu pri sledovaní obsahu gluténu v mäsových výrobkoch. Okrem poskytnutých vzoriek mäsových výrobkov sme požiadali aj o zaslanie koreninových zmesí, keďže veľa kontaminácii pochádza väčšinou z nich. Obsah lepku sme stanovovali pomocou ELISA testov z firmy Profood -- JEMO TRADING spol. s r.o. Vyhodnotenie sme realizovali na Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Bratislave. Väčšina vzoriek vyšla negatívne a v niektorých bol obsah gluténu nedetekovateľný. Dá sa konštatovať, že vzorky, ktoré sme skúmali a boli označené "vhodné pre celiatikov" sú pre konzumentov s celiakiou bezpečné. KĽÚČOVÉ SLOVÁ: Celiakia, glutén, mäsové výrobky, ELISA test
Kľúčové slová:
Celiakia, Glutén, Mäsové výrobky, ELISA test

Aktuálny stupeň zverejnenia
 
Bylo zvoleno nezveřejnění závěrečné práce - záverečná práca bola vytvorená na základe zmluvy s iným komerčným subjektom.


Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene