2. 7. 2020  13:55 Berta
Akademický informačný systém

Ľudia na STU


Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

doc. Ing. Pavel Ačai, PhD.
Identifikačné číslo: 4436
Univerzitný e-mail: pavel.acai [at] stuba.sk
 

Kontakty          
Záverečná práca
     Publikácie
     
Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Habilitačná práca
Názov práce:
Aplikácie matematického modelovania v biochemickom inžinierstve a mikrobiológii potravín.
Autor:
Pracovisko:
Oddelenie chemického a biochemického inžinierstva (ÚCHEI FCHPT)
Oponent 1:
Oponent 2:prof. Ing. Jiří Hanika, DrSc.
Oponent 3:prof. Ing. František Potůček, CSc.
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:
slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:
Aplikácie matematického modelovania v biochemickom inžinierstve a mikrobiológii potravín.
Abstrakt:
Habilitačná práca sa venuje aplikáciám matematického modelovania v biochemickom inžinierstve a mikrobiológii potravín. Matematické modely, či už empirickej povahy alebo zohľadňujúce vnútorný mechanizmus procesu, obsahujú výpočty regresné, simulačné a optimalizačné. V prípade biochemického inžinierstva je matematické modelovanie použité pri biotransformácii cefalosporínu C na kyselinu 7-aminocefalosporánovú koimobilizovaným biokatalyzátorom vo vsádzkovom miešanom bioreaktore, vyšetrovaní tepelnej inaktivácia ureázy v prietokovom enzýmovom mikrokalorimetri, tepelnej stability D-aminooxidoreduktázy z buniek Trigonopsis variabilis, návrhu vsádzkového miešaného povrchovo-aerovaného bioreaktora na produkciu biomasy, skúmaní adsorpčnej rovnováhy a kinetiky fruktooligosacharidov a imunoglobulínu G v chromatografickej kolóne. Pri matematickom modelovaní v mikrobiológii potravín sa habilitačná práca zaoberá kvantitatívnym hodnotením rizika mikroorganizmami Bacillus cereus v pasterizovanom mlieku, prepojením prediktívnych modelov a modelu dávky a odozvy, a kvantitatívnym hodnotením expozície Staphylococcus aureus v ovčom hrudkovom syre.
Kľúčové slová:
prediktívna mikrobiológia, kvantitatívne hodnotenie rizika, biochemické inžinierstvo, matematické modelovanie, bioreaktor

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene