29. 10. 2020  15:37 Klára, pamätný deň - Deň narodenia Ľudovíta Štúra
Akademický informační systém

Lidé na STU


Na této stránce máte zobrazeny všechny veřejně přístupné údaje o zadané osobě. Některé informace o personálním zařazení a funkcích osoby mohou být skryty.

Ing. arch. Beata Polomová, PhD.
Identifikační číslo: 4781
Univerzitní e-mail: beata.polomova [at] stuba.sk
 
Odborná asistentka CSc.,PhD. - Ústav dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok (FAD)

               Publikace
     
Vedené práce
     

Základní informace

Základní informace o závěrečné práci

Typ práce:
Diplomová práce
Název práce:
Kaštieľ Gbeľany - pamiatková obnova pre účely hotela
Autor:
Ing. arch. Tamara Joneková
Pracoviště:
Vedoucí práce: Ing. arch. Beata Polomová, PhD.
Oponent:
Ing. arch. Ladislav Lukáč
Stav závěrečné práce:
Závěrečná práce byla úspěšně obhájena


Doplňující informace

Následují doplňující informace závěrečné práce. Kliknutím na odkaz s názvem jazyka zvolíte, v jakém jazyce mají být informace zobrazeny.

Jazyk zpracování závěrečné práce:
slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Název práce:
Manor House Gbeľany - Conversion into Hotel
Abstrakt:
The manor-house with adjacent park is situated in the centre of Gbeľany. The main buildings was founded in 18th century. The oldest part comes from the first half of the 18th century, while the rest of the manor-house was built until the end of the 18th century. In this appearance the manor-house mantained until now. The biggest changes were done in 1970s and 1980s. These changes were required by possesing the building as a primary school and offices later. The park was founded in 19th century as a geometrical park and later was changed into landscape park. The right side of the park was used for cultivation plants and fruit trees. The stalls and other buildings were on the rear side of the area. The manorhouse undergone several changes of the object arrangement. Firstly, the manorhouse was independent building, then it joined the rear building and finally, it is separated again. The manorhouse is two-storey building with basement and roof, the rear building is one-storey with basement in one part and roof. The access to the area is available from three sides, southern, eastern and northern. I focused on the stage from the half of the 19th century in my design. That's why I join the main and rear building with new forms. I preserve the left side of the park in it's actual form and I create new garden with plants and alleys on the right side. I decided to use the manorhouse as a hotel, because accommodation is the original function of this building. I create the main building as a centre of the hotel with reception, cafe, tavern, congress hall and accommodation . New parts will serve as a restaurant and for wellness and the rear building will carry the backgroung supporting functions and swimming pool. The main acces to the area will be from the east side, the southern entry will be available for pedestrians and for vehicles only occasionally and the northern access will serve for employers. I value the architectonal and historical qualities of the manor house, that 's why I respected them more than the need of capacity and new function.
Klíčová slova:
manorhouse, park, hotel

Zobrazení a stahování souborů

Pokud chcete zobrazit zadání závěrečné práce, klikněte na ikonu Zobrazit zadání. Ikony Závěrečná práce, Přílohy práce, Posudek vedoucího a Posudek oponenta představují soubory týkající se závěrečné práce, které je možné stáhnout. Budou zobrazeny pouze v případě, že je soubor vložen a zároveň je veřejný.

Zobrazit zadání

Části práce s odloženým zveřejněním:

Závěrečná práce (přílohy závěrečné práce) neomezeně
Posudky závěrečné práce neomezeně