Sep 24, 2019   10:39 a.m. Ľuboš
Academic information system

Summary of topics offered - Department of Food Technology (IFSN FCFT)


Basic information

Type of work: Bachelor thesis
Topic: Antimikrobiálne vlastnosti laktoferínu
Title of topic in English: Antimicrobial properties of lactoferrin
State of topic: approved (doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD. - Study programme supervisor)
Thesis supervisor: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Faculty: Faculty of Chemical and Food Technology
Supervising department: Department of Food Technology - IFSN FCFT
Max. no. of students: 1
Academic year:2018/2019
Proposed by: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Summary: Mlieko je životne dôležitým nutričným zdrojom pre potomstvo všetkých cicavcov vrátane človeka. Okrem svojej výživovej hodnoty je bohatým zdrojom bielkovín vrátane laktoferínu. Laktoferín je multifunkčný proteín, ktorý sa v posledných desaťročiach intenzívne študoval. Najlepšie je známy svojou schopnosťou viazať železo, čo viedlo k objaveniu jeho antibakteriálnej aktivity. Navyše, laktoferín preukázal účinnú antivírusovú, protiplesňovú a antiparazitickú aktivitu voči širokému spektru druhov. Tiež sa považuje za dôležitú ochranu hostiteľa počas vývoja.



Limitations of the topic

To sign up for a topic it is necessary to fulfil one of the following restrictions

Omezení dle studia
The table shows limitations of study programme, field, track the student has to be enrolled in to be able to register for a given topic.

Programme
B-POVYKO Food, Nutrition, Cosmetics

Limit to courses
The table shows limitations of a course the student has to complete to be able to register for a given topic.

DepartmentCourse title
No suitable data found.