19. 1. 2020  3:16 Drahomíra, Mário, Sára
Akademický informačný systém

Prehľad vypísaných tém - Ústav potravinárstva a výživy (FCHPT)


Základné údaje

Typ práce: Bakalárska práca
Názov témy: Antimikrobiálne vlastnosti laktoferínu
Názov témy anglicky: Antimicrobial properties of lactoferrin
Stav témy: schválené (doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD. - Garant študijného programu)
Vedúci práce: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Fakulta: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
Garantujúce pracovisko: Oddelenie potravinárskej technológie - ÚPV FCHPT
Max. počet študentov: 1
Akademický rok:2019/2020
Navrhol: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Abstrakt: Mlieko je životne dôležitým nutričným zdrojom pre potomstvo všetkých cicavcov vrátane človeka. Okrem svojej výživovej hodnoty je bohatým zdrojom bielkovín vrátane laktoferínu. Laktoferín je multifunkčný proteín, ktorý sa v posledných desaťročiach intenzívne študoval. Najlepšie je známy svojou schopnosťou viazať železo, čo viedlo k objaveniu jeho antibakteriálnej aktivity. Navyše, laktoferín preukázal účinnú antivírusovú, protiplesňovú a antiparazitickú aktivitu voči širokému spektru druhov. Tiež sa považuje za dôležitú ochranu hostiteľa počas vývoja.



Obmedzenie k téme

Na prihlásenie riešiteľa na tému je potrebné splnenie jedného z nasledujúcich obmedzení

Obmedzenie podľa štúdia
Tabuľka zobrazuje obmedzenia podľa štúdia, na ktoré musí byť študent zapísaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

Program
B-POVYKO potraviny, výživa, kozmetika

Obmedzenie na predmety
Tabuľka zobrazuje obmedzenia na predmet, ktorý musí mať študent odštudovaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

PracoviskoNázov predmetu
Nenájdené žiadne vyhovujúce dáta.