23. 2. 2020  15:50 Roman, Romana
Akademický informačný systém

Prehľad vypísaných tém - Fakulta chemickej a potravinárskej technológie


Základné údaje

Typ práce: Diplomová práca
Názov témy: Rastlinné nápoje ako surovina na výrobu jogurtu
Názov témy anglicky: Vegetable beverages as raw material for yoghurt production
Stav témy: schválené (prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD. - Garant študijného programu)
Vedúci práce: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Fakulta: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
Garantujúce pracovisko: Oddelenie potravinárskej technológie - ÚPV FCHPT
Max. počet študentov: 1
Akademický rok:2019/2020
Navrhol: doc. Ing. Mária Greifová, PhD.
Abstrakt: Teoreticko-experimentálná práca. Sojový, kokosový, mandľový, makový nápoj ako surovina na výrobu jogurtu. Probiotické mikroorganizmy sú hlavne baktérie rodov Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré majú pre zdravie hostiteľa prospešný účinok, keď sa konzumujú pravidelne ako potravinové doplnky alebo v potravinách. Fermentovaný mliekarenský priemysel bol prvý v úspešnom marketingu špecifických kmeňov probiotických baktérií vo výrobkoch, ako sú jogurty a čerstvé syry. Faktory, ako je rastúci vegetariánstvo vrátane vegánstva medzi spotrebiteľmi, intolerancia laktózy, alergia na mliečne bielkoviny, obsah cholesterolu v mliečnych výrobkoch a náboženské alebo stravovacie návyky, obmedzili rast trhu s probiotikami v mliečnych výrobkoch a obmedzili ich spotrebu u záujemcov o zdravšia strava. Rastlinný materiál, ako sú obilniny, strukoviny, ovocie a zelenina a ich kombinácie, ponúka nespočetné množstvo možností na vývoj probiotických produktov, fermentovaných alebo nekvasených. Väčšina poznatkov o probiotikách v mliečnych výrobkoch získaných za posledných 30 rokov pripravuje pôdu pre vývoj nových nemliečnych fermentovaných potravín a nápojov.



Obmedzenie k téme

Na prihlásenie riešiteľa na tému je potrebné splnenie jedného z nasledujúcich obmedzení

Obmedzenie podľa štúdia
Tabuľka zobrazuje obmedzenia podľa štúdia, na ktoré musí byť študent zapísaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

Program
I-POHYKO potraviny, hygiena, kozmetika

Obmedzenie na predmety
Tabuľka zobrazuje obmedzenia na predmet, ktorý musí mať študent odštudovaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

PracoviskoNázov predmetu
Nenájdené žiadne vyhovujúce dáta.