Nov 14, 2019   9:59 p.m. Irma
Academic information system

Summary of topics offered - Faculty of Chemical and Food Technology


Basic information

Type of work: Bachelor thesis
Topic: Testovanie novej metódy na sledovanie účinnosti konzervovania historických kníh a dokumentov
Title of topic in English: Testing a new method for monitoring the effectiveness of preservation of historical books and documents
State of topic: approved (prof. Ing. Tibor Gracza, DrSc. - Study programme supervisor)
Thesis supervisor: doc. Ing. Katarína Vizárová, PhD.
Faculty: Faculty of Chemical and Food Technology
Supervising department: Department of Wood, Pulp and Paper - IPM FCFT
Max. no. of students: --
Academic year:2019/2020
Proposed by: doc. Ing. Katarína Vizárová, PhD.
Summary: Archívne dokumenty, historické knihy a zbierky múzeí a galérií podliehajú časom používaním a prirodzenému starnutiu. Toto sa prejavuje žltnutím, krehnutím, stratou čitateľnosti a postupným úplným rozpadom. Zvlášť nestabilné sú kyslé drevité papiere. Doterajšie postupy konzervovania týchto materiálov boli založené na deacidifikácii a vytvorení alkalickej rezervy v papieri. Cieľom práce je testovanie účinnosti konzervačných technológií na predĺženie životnosti historických kníh a dokumentov novou mikroskopickou metódou (stanovenie μpHd papiera)



Limitations of the topic

To sign up for a topic it is necessary to fulfil one of the following restrictions

Restrictions by study
The table shows restrictions by study to which the student has to be enrolled in order to sign up for the given topic.

Programme
B-CHEMAT Chemistry, Medical Chemistry and Chemical Materials

Limit to courses
The table shows limitations of a course the student has to complete to be able to register for a given topic.

DepartmentCourse title
No suitable data found.