Jan 19, 2020   5:03 a.m. Drahomíra, Mário, Sára
Academic information system

Summary of topics offered - Faculty of Chemical and Food Technology


Basic information

Type of work: Diploma thesis
Topic: Charakterizácia mikrobioty a aromatických profilov slovenských vín
Title of topic in English: Characterization of microbiota and aromatic profiles of Slovak wines
State of topic: approved (prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD. - Study programme supervisor)
Thesis supervisor: prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD.
Faculty: Faculty of Chemical and Food Technology
Supervising department: Department of Nutrition and Food Quality Assessment - IFSN FCFT
Max. no. of students: 1
Academic year:2019/2020
Proposed by: prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD.
Summary: Víno patrí k tradičným slovenským produktom. Diplomová práca sa bude zameriavať na identifikáciu mikroorganizmov prostredníctvom sekvenovania druhej generácie. Najvýznamnejšou kvasinkou, ktorá sa v súčasnosti využíva pri výrobe vína je rod Saccharomyces. Existujú však aj iné nesacharomycétové druhy kvasiniek (Lachancea, Metschnikowia, Candida, Debaryomyces, Hanseniaspora, Hansenula, Kloeckera, Pichia, Torulaspora, Schizosaccharomyces, Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes), ktoré sa podieľajú na formovaní aromatického profilu vín. Tieto kvasinky sú prítomné v počiatočných fázach fermentácie vína a môžu prispieť k vyššej produkcii vyšších alkoholov, esterov a iných aróma-aktívnych látok, ktoré sa vo víne môžu prejaviť pozitívnymi ovocnými, kvetinovými a orechovými arómami. Na analýzu vzoriek vína s cieľom identifikácie aróma-aktívnych prchavých látok produkovaných rôznymi druhmi kvasiniek sa v práci bude využívať plynová chromatografia v spojení s hmotnostnou spektrometriou (GC-MS). Práca sa bude vykonávať na VÚP NPPC Bratislava



Limitations of the topic

To sign up for a topic it is necessary to fulfil one of the following restrictions

Restrictions by study
The table shows restrictions by study to which the student has to be enrolled in order to sign up for the given topic.

Programme
I-VHKP Nutrition and Food Quality Assessment

Limit to courses
The table shows limitations of a course the student has to complete to be able to register for a given topic.

DepartmentCourse title
No suitable data found.