Prehľad vypísaných tém - Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín (ÚPV FCHPT)
Typ práce: | Diplomová práca |
Názov témy: | Charakterizácia mikrobioty a aromatických profilov slovenských vín |
Názov témy anglicky: | Characterization of microbiota and aromatic profiles of Slovak wines |
Stav témy: | schválené (prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD. - Garant študijného programu) |
Vedúci práce: | prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD. |
Fakulta: | Fakulta chemickej a potravinárskej technológie |
Garantujúce pracovisko: | Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín - ÚPV FCHPT |
Max. počet študentov: | 1 |
Akademický rok: | 2019/2020 |
Navrhol: | prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD. |
Abstrakt: | Víno patrí k tradičným slovenským produktom. Diplomová práca sa bude zameriavať na identifikáciu mikroorganizmov prostredníctvom sekvenovania druhej generácie. Najvýznamnejšou kvasinkou, ktorá sa v súčasnosti využíva pri výrobe vína je rod Saccharomyces. Existujú však aj iné nesacharomycétové druhy kvasiniek (Lachancea, Metschnikowia, Candida, Debaryomyces, Hanseniaspora, Hansenula, Kloeckera, Pichia, Torulaspora, Schizosaccharomyces, Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes), ktoré sa podieľajú na formovaní aromatického profilu vín. Tieto kvasinky sú prítomné v počiatočných fázach fermentácie vína a môžu prispieť k vyššej produkcii vyšších alkoholov, esterov a iných aróma-aktívnych látok, ktoré sa vo víne môžu prejaviť pozitívnymi ovocnými, kvetinovými a orechovými arómami. Na analýzu vzoriek vína s cieľom identifikácie aróma-aktívnych prchavých látok produkovaných rôznymi druhmi kvasiniek sa v práci bude využívať plynová chromatografia v spojení s hmotnostnou spektrometriou (GC-MS). Práca sa bude vykonávať na VÚP NPPC Bratislava |
Obmedzenie k téme
Na prihlásenie riešiteľa na tému je potrebné splnenie jedného z nasledujúcich obmedzení
Obmedzenie podľa štúdia
Tabuľka zobrazuje obmedzenia podľa štúdia, na ktoré musí byť študent zapísaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.
Program |
---|
I-VHKP výživa a hodnotenie kvality potravín |
Tabuľka zobrazuje obmedzenia na predmet, ktorý musí mať študent odštudovaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.
Pracovisko | Názov predmetu |
---|---|
Nenájdené žiadne vyhovujúce dáta. |