2. 6. 2020  8:30 Xénia
Akademický informační systém

Zadání závěrečné práce – Ing. Andrea Borchová – FCHPT I-POHYKO pres [sem 4, roč 2]


Aplikace umožňuje zobrazit náhled zadání závěrečné práce. Zobrazení je pouze informativní a neodpovídá tiskovému výstupu.

Zadání závěrečné práce není kompletní. Chybí následující povinné položky:
     Název práce anglicky

 
Slovenská technická univerzita v Bratislave
Oddelenie potravinárskej technológie
 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
2014/2015
 
 

 
ZADANIE DIPLOMOVEJ PRÁCE

 

Autorka práce:
Bc. Andrea Borchová
Študijný program:
potraviny, hygiena, kozmetika
Študijný odbor: potravinárstvo
Evidenčné číslo:
FCHPT-5457-44105
ID študenta:
44105
Vedúci práce:
Ing. Ladislav Staruch, CSc.
Miesto vypracovania:
FCHPT STU Bratislava
 
 
Názov práce:
Analýza nutrične významných parametrov v šaláte - treska v majonéze
 
 
Jazyk, v ktorom sa práca vypracuje:
slovenský jazyk
 
 
Špecifikácia zadania:
Ryby vynikajú svojou vysokou výživovou a biologickou hodnotou. Obsahom bielkovín sa dá rybie mäso porovnávať s mäsom jatočných zvierat. V priemere má 15 – 20 % bielkovín, niektoré druhy až 28 %. Okrem toho majú bielkoviny rybieho mäsa výživovo výhodnejšie zloženie esenciálnych aminokyselín. Rybie mäso má medzi svalovými vláknami málo väziva a úplne mu chýba elastín. Vďaka tomu je jeho tepelná úprava krátka a jednoduchá a jeho stráviteľnosť je dokonalá. Vhodné je tiež zloženie tuku rýb. Obsahuje veľa polynenasýtených mastných kyselín a je bohatým zdrojom najmä esenciálnych omega – 3 a omega – 6 mastných kyslín. Výživovou prednosťou rybieho tuku je aj prítomnosť vyššieho množstva v tukoch rozpustných vitamínov.
 
 
Rozsah práce:
80 s.
  
Literatúra:
  1. STARÚCH, L. -- ČERTÍK, M. -- ADAMECHOVÁ, Z. -- MARCINČÁK, S. -- NAGY, J. -- POPELKA, P. Profil mastných kyselín vybraných druhov rýb. In XXX. HYGIENA ALIMENTORUM, Štrbské Pleso, Slovensko, 13.-15.máj 2009: Zborník príspevkov. 2009, s. 258. ISBN 978-80-7148-060-0.
 
 
Dátum zadania:
16. 02. 2015
  
Dátum odovzdania:
24. 05. 2015



Ing. Andrea Borchová
študentka
 
 
 
 
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
vedúci pracoviska
 prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
garant študijného programu