Jul 15, 2020   7:02 p.m. Henrich
Academic information system

Final thesis assignment form – Ing. Andrea Borchová – FCFT I-POHYKO den [term 4, year 2]


This application helps you to display preview of the assignment of the final thesis. Preview is for information only and need not correspond to the print output.

Assignment form of the final thesis is incomplete. The following mandatory items have not been filled in:
 
    Thesis title in English

 
Slovenská technická univerzita v Bratislave
Oddelenie potravinárskej technológie
 
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
2014/2015
 
 

 
ZADANIE DIPLOMOVEJ PRÁCE

 

Autorka práce:
Bc. Andrea Borchová
Študijný program:
potraviny, hygiena, kozmetika
Študijný odbor:
potravinárstvo
Evidenčné číslo:
FCHPT-5457-44105
ID študenta:
44105
Vedúci práce:
Ing. Ladislav Staruch, CSc.
Miesto vypracovania:
FCHPT STU Bratislava
 
 
Názov práce:
Analýza nutrične významných parametrov v šaláte - treska v majonéze
 
 
Jazyk, v ktorom sa práca vypracuje:
slovenský jazyk
 
 
Špecifikácia zadania:
Ryby vynikajú svojou vysokou výživovou a biologickou hodnotou. Obsahom bielkovín sa dá rybie mäso porovnávať s mäsom jatočných zvierat. V priemere má 15 – 20 % bielkovín, niektoré druhy až 28 %. Okrem toho majú bielkoviny rybieho mäsa výživovo výhodnejšie zloženie esenciálnych aminokyselín. Rybie mäso má medzi svalovými vláknami málo väziva a úplne mu chýba elastín. Vďaka tomu je jeho tepelná úprava krátka a jednoduchá a jeho stráviteľnosť je dokonalá. Vhodné je tiež zloženie tuku rýb. Obsahuje veľa polynenasýtených mastných kyselín a je bohatým zdrojom najmä esenciálnych omega – 3 a omega – 6 mastných kyslín. Výživovou prednosťou rybieho tuku je aj prítomnosť vyššieho množstva v tukoch rozpustných vitamínov.
 
 
Rozsah práce:
80 s.
  
Literatúra:
  1. STARÚCH, L. -- ČERTÍK, M. -- ADAMECHOVÁ, Z. -- MARCINČÁK, S. -- NAGY, J. -- POPELKA, P. Profil mastných kyselín vybraných druhov rýb. In XXX. HYGIENA ALIMENTORUM, Štrbské Pleso, Slovensko, 13.-15.máj 2009: Zborník príspevkov. 2009, s. 258. ISBN 978-80-7148-060-0.
 
 
Dátum zadania:
16. 02. 2015
  
Dátum odovzdania:
24. 05. 2015



Ing. Andrea Borchová
študentka
 
 
 
 
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
vedúci pracoviska
 
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
garant študijného programu