6. 7. 2020  14:29 Patrik, Patrícia
Akademický informačný systém

Zadanie záverečnej práce – Ing. Andrea Borchová – FCHPT I-POHYKO den [sem 4, roč 2]


Aplikácia umožňuje zobraziť náhľad zadania záverečnej práce. Zobrazenie je iba informatívne a nezodpovedá tlačenému výstupu.

Zadanie záverečnej práce nie je kompletné. Chýbajú nasledujúce povinné položky:
     Názov práce anglicky

 
Slovenská technická univerzita v Bratislave
Oddelenie potravinárskej technológie
 
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
2014/2015
 
 

 
ZADANIE DIPLOMOVEJ PRÁCE

 

Autorka práce:
Bc. Andrea Borchová
Študijný program:
potraviny, hygiena, kozmetika
Študijný odbor:
potravinárstvo
Evidenčné číslo:
FCHPT-5457-44105
ID študenta:
44105
Vedúci práce:Ing. Ladislav Staruch, CSc.
Miesto vypracovania:FCHPT STU Bratislava
  
Názov práce:
Analýza nutrične významných parametrov v šaláte - treska v majonéze
  
Jazyk, v ktorom sa práca vypracuje:slovenský jazyk
 
 
Špecifikácia zadania:
Ryby vynikajú svojou vysokou výživovou a biologickou hodnotou. Obsahom bielkovín sa dá rybie mäso porovnávať s mäsom jatočných zvierat. V priemere má 15 – 20 % bielkovín, niektoré druhy až 28 %. Okrem toho majú bielkoviny rybieho mäsa výživovo výhodnejšie zloženie esenciálnych aminokyselín. Rybie mäso má medzi svalovými vláknami málo väziva a úplne mu chýba elastín. Vďaka tomu je jeho tepelná úprava krátka a jednoduchá a jeho stráviteľnosť je dokonalá. Vhodné je tiež zloženie tuku rýb. Obsahuje veľa polynenasýtených mastných kyselín a je bohatým zdrojom najmä esenciálnych omega – 3 a omega – 6 mastných kyslín. Výživovou prednosťou rybieho tuku je aj prítomnosť vyššieho množstva v tukoch rozpustných vitamínov.
  
Rozsah práce:
80 s.
  
Literatúra:
  1. STARÚCH, L. -- ČERTÍK, M. -- ADAMECHOVÁ, Z. -- MARCINČÁK, S. -- NAGY, J. -- POPELKA, P. Profil mastných kyselín vybraných druhov rýb. In XXX. HYGIENA ALIMENTORUM, Štrbské Pleso, Slovensko, 13.-15.máj 2009: Zborník príspevkov. 2009, s. 258. ISBN 978-80-7148-060-0.
 
 
Dátum zadania:
16. 02. 2015
 
 
Dátum odovzdania:24. 05. 2015



Ing. Andrea Borchová
študentka
 
 
 
 
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
vedúci pracoviska
 
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
garant študijného programu