Projekty
Štúdium vplyvu rizikových faktorov na bezpečnosť požívatín a kozmetických prípravkov.Garant:
prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
Na tejto stránke máte zobrazené podrobné informácie o projekte. Pri hlavných projektoch sa zobrazuje navyše zoznam podprojektov.
Popis projektu: | Projekt sa zoberá riešením kompletnej (antioxidacnej a antimikrobiálnej) stabilizácie potravín obsahujúcich tuky. Predmetom riešenia je testovanie oxidacnej stability vybraných tukových výrobkov pri pôsobení rôznych nepriaznivých faktorov (svetlo, singletový kyslík, zvýšená teplota, ióny tažkých kovov, mikrovlnný ohrev), príprava vhodných prírodných stabilizacných formulácií a optimalizácia ich úcinku v týchto výrobkoch. Dalej sa projekt bude zaoberat identifikáciou a sledovaním antimikrobiálnej a antifungálnej aktivity biologicky aktívnych látok baktérií mliecneho kysnutia ako ochranných kultúr a ich vplyv na zdravie spotrebitelov. Tiež sa budú sledovat úcinky minerálnych látok a stopových prvkov na organizmus z pohladu výživy a zdravia. Študovat sa budú aj pochutiny, ich výskyt, zdroje, rozdelenie a využitie v potravinárskych výrobkoch a v príprave jedál. |
Druh projektu: | VEGA () |
Pracovisko: | Oddelenie potravinárskej technológie (ÚBT FCHPT) |
Identifikácia projektu: | 1/0746/08 |
Stav projektu: | Ukončený úspešne |
Dátum začatia projektu: | 01. 01. 2008 |
Dátum ukončenia projektu: | 31. 12. 2010 |
Počet pracovníkov projektu: | 2 |
Počet oficiálnych pracovníkov projektu: | 0 |